Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak Yeme Alışkanlığı  
Uzm. Psikolog Burçin DEMİRKAN

Tırnak yeme genellikle çocuk ve gençlerde sıkça gözlemlenen bir davranış problemidir. Özellikle çocuklarda üç ve dört yaşlarında ortaya çıkan bir durumdur. Üç yaşına kadar objeleri ağzına götürerek tanımaya ve keşfetmeye çalışan çocuk, bir zaman sonra bu davranışını tırnak yeme alışkanlığına dönüştürebilir. Tırnak yeme, içerisinde birçok nedeni barındıran bir sonuçtur. Önemli olan bu davranışın ardında barındırdığı nedenleri saptayıp bu nedenler üzerine çalışmaktır. Aksi takdirde bu davranış çocuğunuzda bir öğrenme güçlüğüne kadar götürebilir.

Tırnak yeme, özellikle kaygı düzeyi yüksek olan ve mükemmeliyetçi ailelerde yetişen çocuklarda sık görülen bir davranıştır. Ailelerin bu problem karşısında çocuklarına hassas ve dikkatli yaklaşması gerekmektedir. Sürekli uyarılara ve tepkilere maruz kalan çocuğun kaygı düzeyi artabilir ve tırnak yeme davranışının da buna paralel olarak arttığı gözlemlenebilir. Önemli olan, çocukta kaygı yaratan olguların fark edilmesi ve bu olgular üzerine çalışılmasıdır.

Çalışan anne ve babaların çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmekte zorlanması çocuklarda tırnak yeme davranışının gelişmesine neden olabilmektedir. Çocukla ilgilenilmesi ve ailecek çeşitli aktivitelerin düzenlenmesi tırnak yeme davranışını önemli ölçüde azaltabilir.

Kısacası tırnak yemenin birçok nedeni vardır. Belki de çocuğunuz tırnak yiyerek onu fark etmenizi ve onunla daha çok ilgilenmenizi söylüyordur.

Tırnak Yeme Konusunda Aileye Öneriler:

  • Çocuğunuzun ne sıklıkla tırnak yeme davranışını sergilediğini gözlemleyin.  Çocuğunuza karşı sabırlı ve kucaklayıcı olun.
  • Tırnak yeme davranışının gerçekleştiği zamanda onu uyarmakla çok çok az ilgilenin.
  • Çocuğunuzun duygusal ihtiyaçları ile ilgilenin. Ona neyin iyi gelebileceğini keşfetmeye çalışın,
  • Çoğu zaman düzenli olarak oyun oynamanız çok işe yarar.
  • Çocuğunuzun ihtiyacı olan pozitif ve rahat bir ortam olabilir.
  • Çocuğunuzun tırnak bakımına önem verin ve kendi tırnak bakımını yapması için onu cesaretlendirin.
  • Çocukta kaygı yaratacak aile içi tartışmalardan uzak durun.
  • Çocuğun tırnağına acı oje ve biber sürülmesi gibi cezalandırıcı unsurlardan kaçının.
  • Çocuğunuzun tırnak yeme davranışı bir ayı geçti ise baş edemediği bir  durumla karşı karşıya kaldığını düşünebilirsiniz.
  • Stres altında olduğunda kaygısını ve öfkesini kendine yönelten çocuğunuz tırnak yeme davranışı gösterir.
  • Ona yardım etmeye çalıştınız ve çocuğunuz tırnak yemeye devam mı ediyor?
  • Belki de  bir uzmana danışmanın vakti gelmiştir.
  • Ne kadar erken destek alırsanız  o kadar kolay çözüme ulaşabilirsiniz. 
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

  DEHB’ nin temel özelliği, kalıcı ve sürekli olan dikkat süresinin kısalığı, çocuğun engellemeye yönelik denetim eksikliği ...

COVID-19 Döneminde Ebeveynlik

COVID-19 Döneminde Ebeveynlik

COVID-19 Döneminde Ebeveynlik   Dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un yankıları ailelerimizde de görülmektedir. Çoğu ebeveyn ...

Çocuklarımızla Evde Pandemi Dönemi

Çocuklarımızla Evde Pandemi Dönemi

Çocuklarımızla Evde Pandemi Dönemi  COVID-19’un ülkemize yayılmasıyla hayatlarımızda bir takım değişiklikler yaşandı. ...